Irene Link

Retail Centre

Lifestyle retail
Shopping in a modern sense is as much about the experience as it is about buying what you need. With a lifestyle retail experience design, the new shopping and convenience centre at Irene Link offers tenants and customers an ideal space to meet.

Developed in partnership with Abland and SOM
The perfectly located new Irene Link retail centre is home to 15 172m² bespoke lifestyle shops, restaurants and other convenience retailers ideally suited to the friendly and family-orientated Irene community.

The lifestyle centre is located on Alexander avenue, just off Botha avenue close to the N1.

Checkers, Woolworths and Dis-Chem are anchor tenants and the centre will boast the only 200m underground shooting range in the country. Irene Arms is a gun and outdoor shop with a coffee shop offering. It also has a 10-lane, 25-metre indoor hand weapon shooting as well as a 10 lane 200 metre indoor rifle shooting range.

Trading date: 29 September 2022

Artist Impressions – Subject to change

Irene Link Retail Building Progress Live Streams

Click on the video play button to play the 2 individual video clips of Irene Link Retail

The strategic location of the proposed new retail centre creates an opportunity for convenience and a social focus within the smaller Irene context. The retail centre will anchor the precinct to the west and add to the mixed-use nature of the development.

The site has three access points from the supporting road network. The east entrance has full access via the Olievenhoutbosch traffic intersection and is further facilitated by a traffic circle close to the entertainment square. From the south, a dedicated left in and left out from Olievenhoutbosch road allows access to the central portion of the site. On the western boundary, access is achieved via Alexandra road which is supported by a traffic intersection from Jean avenue.

The mixed-use nature of the Irene Link precinct will be enhanced by user requirements during business hours of the office component, the weekly 24 hours cycle of hotel guests and the weekend/afternoon peaks for residents.

Irene Link Retail Building Progress Live Streams

Click on the video play button to play the 2 individual video clips of Irene Link Retail

There is no better location for a lifestyle of true convenience within the desirable living and working space of an urban village atmosphere, with Botha, Alexandra and Jean avenues and the N1 forming the borders of Irene Link.

Gautrain access
Accessibility is guaranteed with the Gautrain in close proximity. Conveniently, the Gautrain bus route to and from the existing Gautrain station in Centurion runs past Irene Link in Jean avenue.

The envisaged second phase development of new routes for the Gautrain includes a new rail station that will be built next to Irene Link, with additional bus routes servicing the whole Irene village area.

All this makes Irene Link precinct one of the best-connected new mixed-use precincts in Gauteng.

A connected precinct
Seamlessly integrating the vibrant pulse of urban living with the tranquil landscape of the Irene Village area, Irene Link precinct is an oasis in the city bustle. This premium lifestyle development offers the unparalleled convenience of commercial, residential, retail and educational space, with a hotel and medical centre in one free-flowing precinct, all with easy access to the N1 highway just around the corner.

Stylish offices, green recreational spaces, an international hotel, a modern gym and a variety of world-class restaurants make this precinct the ultimate in luxury and convenience. Pedestrian comfort is integral to the development, with walkability incorporated into all aspects of the precinct. Internet connectivity is fundamental, with high-speed fibre available throughout the area.

 

The general architectural language of the retail centre is characterised by curvilinear forms and an industrial aesthetic. These forms allow for an enhanced flow of movement through the centre and improved visibility between tenancies.

The proposed form of the buildings gives it a unique identity and starts a dialogue with the existing buildings in the precinct. The flow of movement will be further enhanced by the landscaping around the building which forms an important part of the user interface.

Walkway canopies are strategically placed to enhance focal features and create a diverse experience of scale for the shoppers. Subtle level differences are accommodated in pause areas along the main walkway that acts as threshold spaces.

The industrial materiality of the design creates a robust aesthetic by utilising dark coloured steel sheeting and an array of face brick patterns. The materiality further enhances the low maintenance aspect and longevity of the building.

The detailed brickwork references the historic use of the material in the area and brings a human scale to the general aesthetic. The patterns enhance the tactile experience of the building and allow for focal features along the solid façade sections.

Shopfronts are designed to be higher at the main anchor creating focal points along the building envelope. Dark coloured aluminium will be paired with curated signage requirements from the tenancies to create an overall manicured product.

Artist Impressions – Subject to change

The layout of the retail centre comprises three main focal points that ensure that the tenancies feed the mix of retail offerings and balance the associated parking requirements of the centre. Visibility from Olievenhoutbosch avenue to the south is ideal for retail tenancies and the low sun exposure allows for an ideal shop front environment. These focal points are spatially defined by open areas and wider walkways that act as thresholds before entering the building.

The main public square with a focus on restaurants and entertainment anchors the east of the site and terminates the Impale avenue pedestrian interface with the larger precinct. The square will be enhanced by purpose-made landscape elements and functional sculptures for user interaction and entertainment. The strategic north and east sun exposure will be managed with a parasol canopy structure to ensure the ideal climatic response.

The central portion of the layout has a pharmaceutical offering and visually terminates the central access from Olievenhoutbosch avenue. The spatial threshold is emphasised by a curved steel canopy and louvres at a higher level to protect the entrance.

The major food anchor provides energy to the west of the convenience parking area and is supported by an alternative entrance from the Jean avenue link. The entrance to the main food anchor is treated with a focal canopy to terminate the visual line from the eastern entrance.

Service deliveries via the rear portion of the retail centre are accommodated by an access route to the north of the building with a two-directional route. This ensures convenient and viable options to the tenancies for effective servicing and restocking.

Artist Impressions – Subject to change

Area: GLA: 15 172m²
Parking: ±720 Bays (@6/100m2)
Levels: 2
Major anchors
Dis-Chem, Baby City, Irene Arms, Westpack, Planet Fitness, Checkers and Woolworths
Trading date: 29 September 2022

 

 

Artist Impressions – Subject to change

Gallery

Building Progress June 2022

Building Progress