Irene Link

Building B

Access
After the success of the impressive Irene Link Building A office premises, Building B was the next phase of prime development to be completed within the Irene Link precinct.

The vision for this P-grade space, with a Four Star certification from The Green Building Council South Africa application in the works, was to establish its own visual identity adjacent to Irene Link Building A.

In keeping with the visual landscape of the precinct, Building B’s architecture employs high-performance glazing and off shutter concrete with steel and aluminum screening. These contemporary materials blend the building’s appearance smoothly into Irene Link, without compromising its own unique identity.

The building creates a permeable glass envelope that sits lightly on a naturally ventilated basement. The design style allows for seamless views between the high-energy highway and the southern pedestrian areas. A stunning roof terrace makes the most of the building’s prime location with superb views of the Irene village and surrounds.

A thermal storage system utilises standard cooling equipment, plus an energy storage tank to shift the building’s cooling needs to off-peak, nighttime hours, making it more energy-efficient.

The strategic location of the proposed new retail centre creates an opportunity for convenience and a social focus within the smaller Irene context. The retail centre will anchor the precinct to the west and add to the mixed-use nature of the development.

The site has three access points from the supporting road network. The east entrance has full access via the Olievenhoutbosch traffic intersection and is further facilitated by a traffic circle close to the entertainment square. From the south a dedicated left in and left out from Olievenhoutbosch road allows access to the central portion of the site. On the western boundary, access is achieved via Alexandra road which is supported by a traffic intersection from Jean avenue.

The mixed-use nature of the Irene Link precinct will be enhanced for user requirements of office tenants’ respective business hours, the weekly 24-hour cycle for hotel guests, and the weekend/afternoon peaks for residents.

There is no better location for a lifestyle of true convenience within the desirable living and working space of an urban village atmosphere with Botha, Alexandra and Jean avenues and the N1 forming the borders of Irene Link.

Gautrain access
Accessibility is guaranteed with the Gautrain in close proximity. Conveniently, the Gautrain bus route to and from the existing Gautrain station in Centurion runs past Irene Link in Jean avenue.

The envisaged second phase development of new routes for the Gautrain includes a new rail station that will be built next to Irene Link, with additional bus routes servicing the whole Irene village area.

All this makes Irene Link precinct one of the best-connected new mixed-use precincts in Gauteng.

A connected precinct
Seamlessly integrating the vibrant pulse of urban living with the tranquil landscape of the Irene Village area, Irene Link precinct is an oasis in the city bustle. This premium lifestyle development offers the unparalleled convenience of commercial, residential, retail and educational space, with a hotel and medical centre in one free-flowing precinct, all with easy access to the N1 highway just around the corner.

Stylish offices, green recreational spaces, an international hotel, a modern gym and a variety of world-class restaurants make this precinct the ultimate in luxury and convenience. Pedestrian comfort is fundamental to the development, with walkability integrated into all aspects of the precinct. Internet connectivity is naturally a given, with high-speed fibre available throughout the area.

 

Irene Link aims to achieve a sought-after 4-star certification from Green Star SA as a sustainable precinct. The precinct is being developed with sustainability as its core aspirational value. Additionally, buildings within the area will apply for certification as Five Star by The Green Building Council of South Africa.

Effective, preventative security measures ensure safety through behavioural analytics in addition to street lamps and building cameras that are standard throughout the area.

Energy-efficient LED street lamps are used, while effective traffic flow planning and smart parking management apps make driving a breeze.

The precinct will contain optimised fibre links to ensure all inhabitants have access to high-speed internet. Thermal Energy Storage (TES) and Building Management Systems (BMS) are included in all buildings. A business centre will offer a communal space for meetings and presentations.

This modern new office building provides ideal office space in the following rentable area configuration:

P-Grade offices: 6 959m²
Roof terrace: 540m2
GBCSA rating application: Four Star
Storage: 53m²
Balcony: 420m²
Basement parking: 230
Open parking: 83

Development completed
Occupation 1 April 2021

“In property development, getting business tomorrow is solely dependent on how you do business today.”

Regardt Scharrighuisen
Giflo Director

Building B timelapse

Gallery

Building Progress