1
1

Barloworld Logistics

The Development

Developed in partnership with Abland and SOM

The stylish and modern new 5 728m² head office of supply chain solutions company Barloworld Logistics is the first completed space in the new 84 928m² mixed-use Irene Link precinct in Irene.

The development has received a coveted a 5-Star Green Star Africa certification, certified in association with the Green Building Council South Africa.

Ideally located in close proximity to the N1 highway, Barloworld Logistics HQ ticks all the boxes of an energy efficient space situated in close proximity to major road infrastructure and public transport.

Phase II of the envisaged Gautrain development plan includes a railway station almost directly adjacent to the Barloworld Logistics building.

This stylish development is characterised by an urban park’look and feel and linked by an internal landscaped spine. The contemporary architecture of the building communicates a new vibrancy and economic growth alongside the older residential area of Irene. The architecture also contributes to the precinct’s sense of place and ties into the greater urban plan of the Irene village area.

As accessibility to Sandton has become increasingly more difficult, Barloworld Logistics saw the potential of relocating their corporate head office to this new vibrant and energetic urban renewal centre. The building is designed as an P-grade commercial office development and has now become the new home for staff and management.

The Barloworld Logistics building houses various departments in one building. The developers and their architects had a clear vision to create a permeable envelope that allows almost 360° views to the beautiful surrounding suburbs of Irene and Doringkloof. This facade allows for ample natural light to penetrate the inner floor plates. The distinctive organic curves of the building’s exterior envelope, allows it to be viewed as a soft mass instead of a hard barrier from the highway. The building is characterized by a double glazed clear northern and western glass envelope which benefits the internal acoustic and thermal conditions.  A raised podium gives the impression that the building sits lightly on the site and provides pleasant break-out spaces to the north and south.

“We are looking forward to our new headquarters being a beacon for our stakeholders, a landmark within the precinct, a place where we can grow as a business and create a bold new future.”

Kamogelo Mmutlana 
Barloworld Logistics CEO

Timelapse